7 Mayıs 2011 Cumartesi

KAYA DÜŞMESİNDEN SONRA YAPILMASI GEREKENLER

KAYA DÜŞMESİNDEN SONRA YAPILMASI GEREKENLER

İlk önce tehlikeli bölgelerden uzaklaşarak kendinizi güvene alın.
İletişim hatları zarar görmemiş ise bölgenizde meydana gelen afet olayını en yakın idari birimlere haber verin.
Her davranışınız ve yardımınızdan önce mutlaka kendinizin güvende olduğunuzdan emin olun. Unutmayın orada ilerisi için de size ihtiyaç duyulacaktır.
Yakınınızda bulunan elektrik, gaz ve su kaynaklarını hemen kapatın. Çevrenizde gaz kaçağı olmadığından emin olana kadar kibrit veya diğer yanıcı maddelerle aydınlatma yapmaya çalışmayın.
Çevrenizde yaralı veya yardıma muhtaç kişiler olup olmadığını tespit edin. Eğer mümkünse yardım gelene kadar gerekli ilk müdahaleyi yapın. İkincil bir afet tehlikesi
içerisinde değillerse (Yangın, çamur akması gibi) ciddi bir şekilde yaralanmış kimseleri yerlerinden kımıldatmayın.
*      Parçalanmış-kırılmış su ve doğalgaz iletim hatları ile ortalıkta başıboş bir şekilde bulunan elektrik kablolarının yerlerini tespit edin mümkünse çevrelerine ikaz edici levhalar yerleştirin. Gelen yardım ekiplerini bu tehlikelere karşı uyarın ve yerlerini bulma konusunda yardımcı olun.
*      Telefon ve cep telefonu gibi iletişim cihazlarını en az seviyede kullanın.
*      Tehlike arz eden duvarlar, çatılar ve bacalara, harekete geçebilecek kaya bloklarına , devrilebilecek ağaçlara ve direklere  karşı çevrenizdekileri uyarın ve bunların etrafında dolaşmayın.
*      Radyo ve televizyon gibi iletişim araçları vasıtasıyla size yapılacak ikazları dinleyin ve titizlikle uygulayın.
*      Cadde ve sokakları acil yardım araçları için mümkün olduğunca boş bırakın.
*      Hasarlı yapılara eşyalarınızı kurtarmak amacıyla kesinlikle girmeyin.
*      Sakinliğinizi koruyun ve ilk yardım gelene kadar mümkün olan yardımı siz yapın.

*      Kurtarma ve ilkyardım konularında eğitim almadıysanız yapacağınız her yanlış hareket hem sizi hem de diğer insanları zor duruma düşürebilir.

Sonuç olarak
Geçmiş yıllılarda yaşadığımız olaylar ve edindiğimiz tecrübeler ışığında, ülkemizde görülmekte olan şiddetli yağışların heyelan, su baskını ve kaya düşmesi gibi doğal afet olaylarını tetikleyeceği beklenmektedir.
Su baskını, heyelan, kaya düşmesi gibi doğal afetler karşısında dikkate alınması gereken husus:doğal afetten şüphelenilmesi durumunda bölgenin ivedilikle tahliye edilmesi ve ilgili kurumlara ve kişilere olayla ilgili ihbarlarda bulunulması afet olayının önceden belirlenemediği ve ani gelişmesi durumlarında, afetten etkilenmekte olan kişilerin güvenli yerlere ivedilikle nakledilmesi ve bunun yukarıda belirtilen şekilde yapılması can kaybının en aza indirgenebilmesi açısından hayati önem taşımaktadır.
Afet zararlarının azaltılması ve en aza indirgenmesi amacıyla halkın bilinçlendirilmesi ve uyarılması gerekmektedir.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder